Als het uitgangspunt voor topbestuurders wordt dat het een eer is om een grote multinational te mogen leiden, kunnen beloningspakketten radicaal anders worden ingericht, betoogt Errol Keyner.

Beloningssystemen voor topbestuurders zijn complex, maar vooral zeer genereus. De onderliggende aanname is dat geld de grootste drijfveer van topbestuurders is. Maar is dat wel zo? Het is toch een enorme eer om een grote multinational te mogen leiden?

Ik kan me bijna niet voorstellen dat er toppers bij zitten die dat niet vinden. Slechts een verknipte geest gelooft oprecht dat zijn onderneming vereerd moet zijn met zijn beschikbaarheid. En dat de onderneming vervolgens haar dankbaarheid moet tonen door beloningspakketten van vele miljoenen euro aan te bieden, overigens met goedkeuring van net zo dankbare aandeelhouders.

Ik geloof in de markt, vraag en aanbod bepalen de prijs, dus ook van bestuurders. Toch zou het me verbazen dat veel ondernemingen slechter af zijn indien ze werden geleid door een topbestuurder die voor nog minder dan een luttele miljoen euro de klus wil klaren.

Drijfveren topbestuurders

Indien we beseffen wat topbestuurders echt drijft, kan een beloningspakket er heel anders uit komen te zien. Om met de deur in huis te vallen, de welkomst- of tekenbonus wordt een salarisverlaging. Ter illustratie:  welke financiële bestuurder zou niet bereid zijn beloning in te leveren, om te mogen promoveren tot bestuursvoorzitter?

Want de echte beloning voor de topbestuurder nieuwe stijl - voorlopig overwegend nog steeds man - is niet zozeer financieel, maar bovenaan de apenrots te staan. Zijn drijfveren bestaan uit een verslavende cocktail van zelfverwezenlijking, macht, aanzien, eer en glorie. Absurd veel geld was slechts een alternatieve - en dure - route richting deze cocktail.

Zijn hoge status garandeert de aanbidding van hordes hitsige gewillige dames, een overweldigende bonus voor zowel voor de korte als de lange termijn. Reken maar dat de old boys zich kandidaat blijven stellen voor topfuncties. Vooral de old boys.

Lintje bij goed gedrag

Bij pensioen of vroegtijdig vertrek past een gouden horloge als vergoeding. Met bij uitstekend presteren over een lange periode een lintje, indien de commissarissen gebruik maken van hun discretionaire bevoegdheid om een uitzonderlijke extra bonus toe te kennen.

Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl